Οι Βοτανικοί Κήποι στην Αλυκή Θάσου.

θα τον βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής του, να συνειδητοποιήσει ότι είναι πνιγμένος στις επιθυμίες και τους στόχους - να κάνει την υπέρβαση.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε την ιδέα του Απαγορευμένου χρησιμοποιώντας μία συλλογή από νέκταρ από τα ανθοφόρα φυτά του κήπου. Το νέκταρ είναι ένα γλυκό υγρό κρυμμένο από τα ανθοφόρα φυτά για να προσελκύουν επικονιαστές κατά την περίοδο της επικονίασης. Οι άνθρωποι συνήθως καταναλώνουν το παράγωγο του νέκταρ όπως έχει τροποποιηθεί από τις μέλισσες - το Μέλι. Το νέκταρ, όντας το πιο επιθυμητό ποτό των Ολύμπιων Θεών, είναι απαγορευμένο. Οι επισκέπτες μπορούν να το αναζητήσουν μέσα στον κήπο, να το επιθυμήσουν, να το δουν, αλλά όχι να το αποκτήσουν.

Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίσαμε το σχεδιαστικό κομμάτι κάτω από το δίπολο Nectarium l Nectorium για να δημιουργήσουμε σχέσεις μεταξύ κήπου και συλλογής προστασίας. Το Nectarium είναι ο κήπος και λειτουργεί σαν τον αδένα των φυτών που παράγουν νέκταρ (αυτή είναι και η λατινική ονομασία του Αδένα) και το Nectorium είναι ο Χώρος Προστασίας και Παρουσίασης της μοναδικής αυτής συλλογής από νέκταρ, όπου μπορεί κανείς να αισθανθεί τα μοναδικά αρώματα των φυτών του κήπου. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι σχέση αντιδιαστολής, μιας και οι συλλογές του κήπου είναι κλειστές την περίοδο της μεγαλύτερης ανθοφορίας τους (η οποία συμβαίνει διαφορετικούς μήνες το χρόνο) και αυτά τα κομμάτια του κήπου μπορούν να προσεγγιστούν μόνο από απόσταση ή μέσω του Χώρου Συλλογής μέσω της μυρωδιάς.

01

Η τοποθεσία που επελέγη για το έργο αυτό είναι σε επαφή με το αρχαίο λατομείο Αλυκή στη Θάσο, το οποία έχει υπάρξει η πηγή μοναδικής αισθητικής αρχιτεκτονική από μάρμαρο, συμπεριλαμβανομένου της Αγίας Σοφίας και της Μέκκα. Προσεγγίζοντας το τοπίο διερωτηθήκαμε πως θα απαντήσουμε στη μεγάλη ιστορική αξία της περιοχής που την καθιστά μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς, και να κατανοήσουμε τη χρήση του σα λατομείο. Ο Κήπος και ο Χώρος Προστασίας δημιουργούν τριγωνική σχέση με το αρχαίο λατομείο.

02

Το Nectarium, ή ο κήπος, αναδομεί το τοπίο με τέτοιο τρόπο διαβάζοντας την ακτογραμμή, απαντώντας σε αυτήν με κάθετο τρόπο, προσαρμόζοντας και μεταλλάσσοντας τις υψομετρικές καμπύλες σε μία σειρά από κεκλιμένες πλατφόρμες κάποιες εκ των οποίων οργανώνονται σε πεζούλες ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών που φιλοξενούν. Η διαδικασία παραγωγής αυτών των πλατφόρμων απαντά στο τρόπο που κόβεται η γη για την εξόρυξη μαρμάρου. Οι πλατφόρμες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιες από αυτές να μπορεί ο επισκέπτης να περνά διαμέσου, ενώ άλλες να τις διασχίζει. Η συλλογή αποτελείται από 16 φυτά, που είναι τοπικά της Θάσου και όλα τους παράγουν μέλι ανά εποχή (η Θάσος είναι διάσημο «μελισσονήσι»). Κατ' αυτόν τον τρόπο το τοπίο λειτουργεί σαν ένα «λατομείο εμπειριών», μία έννοια χρησιμοποιημένη από τον James Corner.

03

04

Το "Nectorium", ή ο Ναός των Φυτών, κάθεται σε μία απογυμνωμένη μαρμάρινη κορυφή λόφου παρακείμενων του κήπου, μέσα σε ένα περιτοιχισμένο περίβλημα, με πρόσβαση από μακρές στοές και λευκούς μαρμάρινους τοίχους. Το Nectorium χρησιμοποιεί την αφαιρετική μορφή του Αρχαιοελληνικού Αμφορέα που χρησιμοποιείτο για μεταφορές αγαθών.

05

06

07

Η ψηλή και «καμιναδωτή» μορφή του ναού δημιουργεί το φαινόμενο της καπνοδόχου και τραβά πάνω τα αρώματα από το νέκταρ που είναι αποθηκευμένα στο podium, πάνω στο οποίο κάθεται ο ναός. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα πηγάδια που περιέχουν το νέκταρ, να καθίσουν και να απολαύσουν τις μυρωδιές. Σε επαφή με το ναό βρίσκεται ένα μικρό μαρμάρινο λοφάκι που δημιουργεί την αντίθεση μεταξύ φυσικού τοπίου και ανθρώπινης κατασκευής. Η μνημειώδης σκάλα στην νοτιοανατολική γωνία του συγκροτήματος κατεβαίνει το λόφο και οδηγεί στο Αιγαίο.

08

Αυτή η διαδρομή θα χρησιμοποιείται σαν άνοδος κατά τη διάρκεια του χρόνου, όταν με τελετουργικό τρόπο θα συγκεντρώνεται το νέκταρ από τα διάφορα κομμάτια του κήπου ανά εποχή και θα μεταφέρεται δια θαλάσσης στο απαστράπτοντα λευκό ναό.

09

Αντί Επιλόγου:
« Ενδιαφέρεται κανείς για κήπους διότι νιώθει ασφάλεια, ελπίδα για το μέλλον, και επίσης ότι γνωρίζει ότι οι δυνάμεις της καταστροφής είναι μεγαλύτερες από τις δυνάμεις που κρατούν τον κήπο ζωντανό».

10

 

Psili Ammos Beach

Home50Contact50 tigr

2010 031
Rooms to hire, Beach Bar & Restaurant

Στην μαγευτική παραλία της Ψιλής Άμμου του Ποτού-Θάσου δραστηριοποιείται η επιχείρηση «Ψιλή Άμμος» του κ. Νικολούδη με πολύ επαγγελματισμό και ευθύνη απέναντι στους πελάτες του που κατακλύζουν τον πολυχώρο, δηλ, δωμάτια-beach bar-εστιατόριο, 5μηνες τον χρόνο.

 

Vieltha, Organic Olive Oil Mills of Thassos

Home50Contact50 tigr

7 img
Organic and Convensional
Olive products

The company was established in 1999, during a period when the food industry in the EU and the USA was experiencing numerous scandals (mad cow disease, dioxins etc). The disasters caused by conventional farming and its intensive mass-production rates, inspired the creation of such a company aiming to build a healthier relationship between man and nature...

tab3

tab4

tab5