Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μαριές - Σκάλα Μαριών © Daniel Dutka

Μαριές - Σκάλα Μαριών

Το χωριό «Μαριές» είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Θάσου. Είναι χτισμένο σε μια ρεματιά σε αρκετό υψόμετρο. Από τα παλιά χρόνια λειτουργούσαν ορυχεία σιδήρου, σήμερα διακρίνονται εγκαταλελειμμένα στην χαράδρα δεξιά του χωριού.

Το χωριό πήρε την τωρινή του μορφή τον μεσαίωνα. Για λόγους ασφαλείας τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά μεταξύ τους. Στα παλιά σπίτια που έχουν διασωθεί, μπορεί κανείς να δει φουρούσια στα μπαλκόνια τους και σκαλιστά ταβάνια στις οροφές τους, δείγματα λαμπρής αρχιτεκτονικής και οικονομικής ευρωστίας.

Στην περιοχή υπήρχαν μέχρι το 1926 τρία μετόχια μονών του Αγίου Όρους, Καρακάλου, Ξηροποτάμου και Σταυρονικήτα. Λόγω της στενής σχέσης που ανέπτυξε η περιοχή με το Άγιο Όρος έχουν σωθεί πάρα πολλές μαρτυρίες και πληροφορίες για την περιοχή για την βυζαντινή περίοδο. Χαρακτηριστικός είναι ο μύθος για το όνομα της περιοχής: η πρώτη άποψη μας μιλάει για τις πολλές μουριές που έδωσαν το όνομα, ενώ η δεύτερη μας λέει για δύο Μαρίες που ήταν οι μόνες που επιβίωσαν από μια πειρατική επιδρομή κατά την οποία ολόκληρος ο πληθυσμός του χωριού σφαγιάστηκε.

Σήμερα το χωριό είναι πολύ ήσυχο και δεν έχει τουριστική ανάπτυξη. Είναι όμως γραφικότατο, ίσως το μοναδικό χωριό που μπορείς να βρεις γαλήνη και ησυχία αν το επιζητάς. Το καφενεδάκι στο κέντρο του χωριού, κάτω από την αιωνόβια μουριά είναι απ’ τα αγαπημένα μου…

12 χλμ από το χωριό, δίπλα στη θάλασσα, στην θέση απ’ όπου γινόταν η φόρτωση των μεταλλευμάτων από τα ορυχεία αναπτύχθηκε η Σκάλα Μαριών.

Γραφικό ψαροχώρι, χτισμένο πάνω στο κύμα με αρκετή ησυχία, πολλές καλές ταβέρνες με φρεσκότατο ψάρι και θαλασσινά, ενοικιαζόμενα δωμάτια που βλέπουν στην θάλασσα, ένα απίθανο ηλιοβασίλεμα, και πίσω, στην έξοδο του χωριού η πιο όμορφη μη οργανωμένη παραλία της Θάσου: ο Ασπάς (ή Ατσπάς), ένας μικρός στενόμακρος κολπίσκος με πεντακάθαρα, ρηχά νερά και ψιλή ζαχαρένια άμμο, ένας μικρός παράδεισος γι’ αυτούς που δεν τους αρέσουν οι οργανωμένες πλαζ.

Οι Μαριές είναι η απάντηση της φυσικής ομορφιάς στον οργανωμένο βιομηχανικό τουρισμό των θεαμάτων και των πληρωμένων υπηρεσιών. Ανακαλύψτε το!

IM346.JPG IM347.JPG IM351.JPG

IM352.JPG IM353.JPG IM354.JPG

IM356.JPG IM357.JPG IM358.JPG

IM359.JPG IM360.JPG IM363.JPG

IM364.JPG IM365.JPG IM366.JPG

IM367.JPG IM368.JPG IM369.JPG

IM370.JPG aspas_1.JPG aspas_2.JPG

aspas_3.JPG maries_1.JPG maries_3.JPG

maries_4.JPG maries_5.JPG

Πολυμέσα

© MrPartonas
FaLang translation system by Faboba